Telif Hakkı

TELİF HAKKI

En çok merak edilen konularından biri de telif konusu, doğal olarak herkes emeğinin karşılığını almak istiyor.
Öncelikle yayınevi, ilk baskıdan neden ücret alıyor onu açıklayayım. Bu yirmi yıl öncesine kadar yoktu. O zamanlar SEKA vardı ve yayıncılar kitapları bastırmak için kağıdı bu kurumdan alırdı. Kağıt fiyatları şimdiki gibi çok yüksek değil ve TL üzerinden alınıyordu. Şimdi ise EURO üzerinden ve peşin alınıyor. Oysa kitap piyasası vadeli bir ekonomi ile yönetilmekte. Örneğin biz bugün D&R mağzalarına verdiğimiz bir kitabı fatura ettiğimizde ödemesi en iyi ihtimalle bize 150 günde gelir. Oysa kağıt, matbaa, depo maliyeti, nakliye, kültür bakanlığı işlemleri, personel giderleri hep nakit ve peşindir. Bir yayınevinin bu durumu kaldırması pek söz konusu değil. O yüzden ilk baskıdan alınan bedel bir nevi sermayedir. Yoksa parayı verdim kitabım çıksın olsa biz her gelen dosyayı yayınlıyor olurduk.
Telif ödemesine gelince; “Tam Profesyonel Paket ve Talebe Göre Baskı Yayın Paketi” için telif ödemesi %15'dir. Örnekle açıklayacak olursak, piyasa fiyatı 20 TL olan bir kitabın %15 telif karşılığı kitap başına 3 TL’dir.
Akademik Yayın Paketi için telif ödemesi yoktur.
Biz online üzerinden de rapor yolluyoruz fakat yazarlarımız yayınevimizi ziyaret edip depo da satılan veya kalan adetleri rahatlıkla görebilirler. Bu şeffaflık anlamında bizim açımızdan en uygunu. İlk baskıdan sonraki baskılar için (2,3,4...) vs yazar bedel ödemez. Birinci baskıdan sonraki tüm baskı bedelleri bize ait, telif ödemesi ise aynı şekilde devam eder.



« Anasayfa